Rize Tesbih

Tesbih tekrarlanan monoton işlemleri saymak için kullanılan boncuk sayısı olarak 33 ve katlarından oluşan halkadır. Boncuklar halkaya dizilmiş halde bulunurlar.

Tesbih çok eski zamanlardan günümüze kadar gelmiştir. Farklı asırlarda kullanım amaçları da değişmiştir. En çok kullanılma amaçlarından bir tanesi vücutta biriken elektriği atmak amacıyla stres azaltmaktır! İnsanların ritmik tekrar yoluyla sinirlerinin yatıştığı ve rahatladıkları görülmektedir. Tabi tesbih en yaygın olarak dinde tekrarlanan dini vecibelerin gerçekleşmesi adına yapılan hesabın tutturma amacıyla kullanılır. Müslümanlar 11, 33, 99 taneli olan tesbihleri kullanırken Budistler ise 108 taneli tesbihleri kullanırlar. Budizm ibadet açısından tesbihi ilk kullanan dindir. Müslümanların tesbihi onlardan sonra kullandıkları söylenir.

Tesbihler güzellikleri nedeniyle erkekler tarafından takı ve aksesuar amaçlı olarak da kullanılmaktadırlar. Şifa verici özellikleri olduğuna inanılır ve çok fazla çeşidi vardır. Kişisel kullanımı oldukça yaygındır. Sıklıkla hediyelik eşya olarak tercih edilirler. Şimdi tesbihlerin bazı belli başlı çeşitlerinden biraz bahsedelim. Bahsettiğimiz gibi oldukça fazla çeşitte tesbih bulunmaktadır. En çok tercih edilenlerden bazıları şunlardır:

Damla Kehribarı, Faturan Kehribar, Mor Yakut, Kaplan Gözü, Pelesenk, Öd Ağacı belli başlı tesbih türleridir. Daha fazla genelleme yaparsak bunlar Kehribar Tesbihler, Oltu Taşı Tesbihleri, Doğal taş Tesbihler, Ağaç Tesbihler , Hayvansal Tesbihler, Gümüş Tesbihler, Altın Tesbihler ve Diğer Tesbihler olarak ayrılırlar.En çok tercih edilen ve sevilenleri ise Oltu Taşı Tesbihler, Kehribar Tesbihler ve Gümüş Tesbihlerdir.  Bu üç tür tesbih hakkında daha fazla bilgi verelim.

Oltu Taşı Tesbih: Erzurum’un Oltu ilçesinden çıkarılması nedeniyle Oltu Taşı ismini buradan almaktadır. Genel olarak da Oltu Taşı buradan çıkartılır. Gürcistan’da da sıklıkla rastlanan bir taştır ve en önemli özelliklerinden birisi kolay işlenebilmesidir. Bu özelliği sayesinde takı ve aksesuarlarda Oltu Taşı sıkça kullanılır. Oltu Taşından yapılan tesbihler çok güzellerdir ve ünü Türkiye dışına kadar yayılmış, dünyaca ün kazanmıştır. Oltu Taşından tesbih hediyelik eşya olarak rağbet görmekte ve erkekler tarafından yaygın biçimde kullanılmaktadır. Bu taşın en çok tesbihte görüldüğünü de belirtelim. Tüm bunların yanında bir cins şifalandırıcı olarak stresi atmaya yardımcı olur.

Kehribar Tesbih: Kehribar Taşı aslında fosilleşmiş ağaç reçinesidir. Kehribarın en iyisi İskandinav ve Baltık Denizi’nde görülmektedir. Kehribar Taşının rengi ise açık sarıdan kızıla doğru birçok tona sahiptir ve güzelliğiyle göz kamaştırır. Değişiklikler sadece bu taşın renginde değil aynı zamanda madde yapısında da görülür. Kehribar taşları oldukça değerlidir. Hem hediye olarak hem aksesuar olarak sıklıkla tercih edilir. Ateş, Damla, Sıkma gibi türleri vardır.

Gümüş Tesbih: Gümüş insanlarca en çok bilinen, sevilen, çok eski zamanlardan beri kullanılan değerli bir elementtir. Gümüş ışığı çok iyi yansıtır. Takı ve aksesuarlarda bilindiği gibi sıklıkla kullanılmaktadır. Tesbihlerde kullanımı halkımızca çok beğenilmektedir. Genellikle P25 Ayar Gümüş Tesbih ve Trabzon Kazaz Tesbihler bilinmektedir.

Fiyatlardan kısaca bahsetmek gerekirse Oltu Taşı Tesbihler, kendi içindeki türlerine göre genellikle 100 ve 200 TL arasındadır. 40 TL’ye ve 500 TL ‘ye olan tesbihler de vardır. Kehribar Taşı Tesbih ise genellikle 200 ve 300 TL arasında fiyat bulur. Özelliklerine göre 120 TL ya da 800 TL olabilir. El işçiliği fiyatı arttırmaktadır. Gümüş Taşı Tesbihler ise yine modellerine ve işçiliğine göre değişkenlik göstermekle beraber çoğunlukla 150 ve 300 TL arasında fiyatlandırılırlar. Tesbihlerin Müslümanlıktaki anlamı ve yararları göz önüne alındığında bizim ülkemizdeki insanlar için değerli ve sevilen eşyalardandır. Bu yüzden tesbihlere olan ilgi Türkiye’de oldukça fazladır.


SEPETİM

Alışveriş Sepetiniz Boş

Alışveriş sepetine henüz ürün eklemedin. Alışverişe kaldığın yerden devam edebilir ya da bütün ürünlerimize göz atabilirsin.